Make your own free website on Tripod.com

 MANSIKKALAJEISSA ON VALINNAN VARAA

Mansikkalajikevalikoima on muutaman viime vuoden aikana laajentunut melkoisesti ja voidaan ehkä puhua jo runsaudenpulasta. Makuja ja muotoja on nyt niin monenlaisia, että paras tapa valita mansikkasi on tulla maistelemaan ja vertailemaan paikan päälle!


 • Kaunotar
   • Kaunotar-lajikkeen marjat ovat kauniita, hyvänmakuisia ja usein makeita. Muodoltaan ne ovat pyöreän kiilamaisia. Niiden väri on tumman kirkkaanpunainen tai ”sengana-lajikkeenpunainen” ja ne ovat myös sisältä hyvin värittyneitä. Marjan kiinteys on lähinnä Bounty-lajikkeen kiinteyttä vastaava.
 • Kulkuri
   • Uusi kotimainen lajike. Keskiaikainen, suurehkot,pyöreähköt tummanpunaiset voimakkaan makuiset marjat
 • Kent
   • Kanadalainen lajike. Keskimääräiseltä aikaisuudeltaan ’Kent’ vastaalähinnä Polka-lajiketta, mutta sen satokausi on usein poikkeuksellisen pitkä.Marjat kookkaita ja kiinteitä sekä tiilenpunaisia ja kiiltäväpintaisia. Maku mieto, lievästi happoinen.
 • Honeoye
   • Honeoyen marjat ovat isokokoisia, kauniin muotoisia ja väriltään kirkkaan- tai tummanpunaisia. Maku miedosti hapan, miellyttävä, mehukas. Lajikkeen marjat kypsyvät aikaisin. Pakastettaessa marja säilyttää hyvin rakenteensa, hillo on raikkaan väristä ja aromikasta. Kuivattaessa säilyttää hyvin värinsä ja rakenteensa.
 • Jonsok
   • Jonsok on jonkin verran Bountya aikaisempi. Marjat ovat kypsänä tummanpunaisia ja makeita. Jonsok-lajikkeesta valmistettu mansikkahillo on kaunista väriltään. Kuivatut marjat ovat kauniin punaisia, suorastaan houkuttelevia. Pakastukseen marjat sopivat oikein hyvin.
 • Bounty
   • Marjat ovat kekomaisia, kiinteitä, sisuksia myöten tummanpunaisia ja makeita. Marjan pinnalla olevat siemenet ovat esillä selkeästi ja saattavat aiheuttaa epäilyä ja hämmästystä. Bountyn marjat säilyttävät pakastettaessa hyvin värinsä ja makunsa. Hillosta tulee kauniin värinen ja makea, rakenteeltaan löysä.
 • Polka
   • Marjat ovat tummanpunaisia, pyöreähköjä tai hieman kartiomaisia, erittäin hyvän makuisia. Marjojen poiminta on vaivatonta ja helppoa, koska ne tulevat pensaasta hyvin esille. Marjat kestävät hyvin kuljetusta. Polkan sato kypsyy suunnilleen samoihin aikoihin Bountyn kanssa.

Mansikan pakastusniksit

Pakastaessa on tärkeää että pakastuminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti, jolloin jääkiteet muodostuvat pieniksi ja marjan rakenne ja ravintoarvo säilyy mahdollisimman hyvinä. Pakastimen lämpötilan on oltava vähintään -18 astetta, mutta kylmemmän lämpötilan ja paremman tuloksen saavuttamiseksi pakastin kannattaa näpätä tehopakastusasentoon muutamia tunteja ennen marjojen sijoittamista pakastimeen. Marjat voi esijäähdyttää jääkaapissa, jotta ne olisivat jo valmiiksi kylmiä. Marjat kannattaa pakastaa pienissä erissä ja ilmatiiviisti suljetuissa rasioissa tai pusseissa, jotta happi ei säilytyksen aikana pääsisi tuhoamaan marjojen ravintoaineita. Rasioihin kannattaa myös merkata päivämäärä ja sisältö jotta oikea purkki löytyisi helpommin. Marjat säilyvät oikein pakastettuinakin vain n. vuoden joten marjat kannattaa syödä pois hyvissä ajoin ennen seuraavan vuoden satoa.

Nopea pakastus – hidas sulatus

Marjojen ravintoarvo säilyy pakastaessa melko hyvin, mutta uudelleen sulaessaan ravintoaineiden tuhoutuminen kiihtyy. Marjat kannattaakin syödä mieluiten jäisenä jos se vain on mahdollista. Jäiset marjat soveltuvat loistavasti pirtelöiden ja ”smoothien” valmistukseen mutta maistuvat myös esim. kuuman puuron kanssa. Jos marjat haluaa sulattaa ennen nauttimista, kannattaa se tehdä hitaasti, esim jääkaapissa, alkuperäisessä ilmatiiviissä rasiassa. Hidas sulatus säilyttää marjan rakenteen ja kuoren ehjänä, eivätkä marjan sisällä olevat ravintoaineet siten pääse kosketuksiin tuhoa aiheuttavan ilman kanssa. (Olli Ilander, ETM)

 


©2006 Juha Palonen