MIKSI LUOMUA?

Aloitimme luomumansikan viljelyn täällä Mattilassa jo yli 10 vuotta sitten


Oletko koskaan maistanut luomumansikoita? Vuosi vuoden jälkeen kuulemme kommenteja, kuinka erinomaisilta ne maistuvat. Jo yksistään tästä syystä luomumansikkaa kannattaisi viljellä. Mutta itse asiassa aloitimme siirtymisen Luomuviljelyyn aivan muista syistä; erityisesti kannoimme huolta maatalouden aiheuttamista ongelmista ympäröivälle luonnolle. Toinen tärkeä syy oli huoli torjunta-aine jäämistä mansikoissa. Onhan tunnettua, kuinka niin monenlaisia ruiskutuksia ns. normaaliviljelyssä mansikalle käytetään, muun muassa lukuisat home-, tuhoeläin- ja kasvitauti-ruiskutukset. Luonnunmukaisessa viljelyssä käytetään vain luonnonmukaisia menetelmiä, lannoitus mukaan lukien. Näin ollen minkäänlaisia jäämiä ei itse mansikoihin jää. Olemme kuulleet monenlaisia, lähes uskomattomilta tuntuvia kertomuksia, miten monet ihmiset ovat luulleet olevansa allergisia mansikoille, niiden aiheuttamien oireiden takia, kun itse asiassa he ovatkin ollet allergisia niissä oleviin torjunta-aine jäämiin.Sen sijaan luomumansikoita he ovat voineet syödä ilman minkäänlaisia oireita.

On selvää, että luomuviljely on paljon työläämpää kuin ns. normaaliviljely. On myös riskialttiimpaa viljellä ilman torjunta-aineita, joskus tuholaiset tai harmaahome saattavat pilata merkittävän osan sadosta. Näistä syistä vain niin harvat maanviljelijät ovat valinneet luomun.

Meille luomuviljely on se ainoa oikea tapa tuottaa niitä suussasulavia mansikoita, riskeistä huolimatta. Olemme saaneet niin paljon positiivista palautetta asiakkailtamme, että huolimatta joistakin vaikeammista vuosista, luonnonolosuhteillehan emme voi mitään, haluamme jatkaa luomumansikan viljelyä.

Luonnonmukaisella maataloudella tarkoitetaan kokonaisvaltaisen, ekologisen näkemyksen pohjalta lähtevää maataloutta, jossa luonnontalouden omat toimintaperiaatteet otetaan viljelyssä tietoisesti huomioon, kun kehitetään ekologisesti kestävää ja luonnontalouden toimintaan sopeutuvaa maataloustuotantoa. Tuotannossa käytetään hyväksi luonnontalouden luonnollisia kiertoja, toimintoja ja vuorovaikutusverkkoja sekä pidättäydytään keinotekoisten menetelmien käytöstä. Tuotannossa korostetaan ensisijaisesti ekosysteemipalvelujen hyväksikäyttöä korvaamaan ulkopuolisia tuotantopanoksia. (Rajala, J. 2004. Luonnonmukainen maatalous)


©2006 Juha Palonen